Annonce

Annonce

Oversvømmet mark

Landbruget udfordres af klimaforandringerne, og det er derfor afgørende at skabe robuste marker. Foto: Pixabay

Ny sæson - er du klimaklar?

FAGLIGT TALT: Robuste dyrkningssystemer er mangfoldige systemer og må derfor nødvendigvis bestå af flere afgrøder og flere typer af gødning. Vigtigst af alt er det grønne plantedække året rundt.

Tørt forår og vådt efterår. Sæson 2023 gav udfordringer i planteavlen. Økologi er i sig selv et robust system, men udfordres af klimaforandringerne.

Her ved indgangen til sæson 2024 kan der ikke være tvivl om, at ordet 'robust' skal stå helt centralt, både når der skal laves markplan og gødningsstrategi.

Robuste dyrkningssystemer er mangfoldige systemer og må derfor nødvendigvis bestå af flere afgrøder og flere typer af gødning. Måske skal arealer med dyrkning af grøngødning være en del af planen, og måske skal flere afgrøder dyrkes sammen? Tag arealer, der udgør en risiko og typisk fejler, ud af drift og sig ja til dybstrøelse og kompost.

Vigtigst af alt er det grønne plantedække året rundt. Levende plantedækker er naturens egen robuste metode til modstå, hvad klimaet end måtte byde os. Des mere mangfoldigt plantedækket er, des større sandsynlighed er der for, at det holder frem til høst. Undersåede efterafgrøder bliver derfor en central del af en robust strategi.

Vækst, henfald og omsætning af organisk materiale er den enkeltfaktor, der har størst virkning i forhold til at sikre markens udbytte, når vækstforholdene udfordres. Jord med et større organisk indhold holder bedre på vandet og kan i større grad levere næringsstoffer til tiden, hvilket også er gældende for gødninger med et stort tørstof indhold.

Artsdiversitet over jorden vil sikre et større henfald af organisk materiale, men vil også øge gødningsudnyttelsen, da ikke alle arter har brug for de samme næringsstoffer på samme tid. Tilmed vil andelen af plantesygdomme og konkurrencen fra ukrudt mindskes i et dyrkningssystem med flere arter.

At blive klimaklar ser ud til at blive en ongoing process.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet